Bintangs/batons

8 juli 2020

Batons laten opmaken door Bovomed

Bintang/batonset voor een marineman laten opmaken door Bovomed. De vorige opmaker had de set vier breed opgemaakt. Dat is niet de juiste wijze aangezien bij de Koninklijke Marine (KM) men de bintangs/batons met maximaal drie stuks breed draagt. Daarin wijkt de KM af van de draagwijze bij de overige drie krijgsmachtdelen waar de batons met vier breed opgemaakt worden gedragen. Ook in de volgorde klopte iets niet. Alles herstelt en de eigenaar kan zijn set weer met trots dragen op zijn tenue.

Wij zijn er niet alleen om onderscheidingen op te maken maar ook voor een stukje kennisoverdracht en het informeren van onze klanten hoe e.e.a. qua regelgeving in onderscheidingenland in elkaar steekt.

Draagwijze batons

De draagwijze is links op de borst, de linten in hun geheel naast elkaar in de voorgeschreven volgorde, de hoogste onderscheiding voorop, bij het midden van de borst. In tegenstelling met de andere draagwijzen van onderscheidingen kunnen batons, zo nodig, wel in meerdere rijen boven elkaar worden gedragen. Het lint wordt waar nodig voorzien van een toevoeging om de graad van de onderscheiding aan te wijzen.

De hogere graden van de ridderordes worden, gelijk aan de Klein-Modeldecoraties, voorzien van een rozet en in bepaalde gevallen op een stukje galon. Wanneer een onderscheiding die in goud, zilver of brons is verleend wordt dit aangegeven door een toevoeging in de vorm van een kroon, lauwertak enz. in het betreffende metaal op het lint. Cijfers, betrekking hebbende op een herhaalde toekenning of een periode van dienstjaren worden in verkleinde vorm op de baton aangebracht. Gespen toegekend voor deelname aan operaties in militair verband worden door middel van sterren op de baton aangegeven. Meer dan twee sterren wordt de baton vervaardigd uit een breder (37 mm) lint. Ongeacht het aantal gespen waartoe gedecoreerde gerechtigd is, mogen echter nooit meer dan vier sterren op de baton worden gedragen.

Stay Safe!

mvg,
BOVOMED-onderscheidingen

  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!