Britse onderscheidingen

12 november 2021

Britse Onderscheidingen

Met trots mogen wij vertellen dat er een bijzondere set onderscheidingen bij ons in de vitrinekast ligt om te bewonderen. De onderscheidingen zijn op één van de twee Britse manieren opgemaakt. De onderscheidingen zijn van de Britse militair, Harold Andrew Hyde, die tijdens de Tweede Wereldoorlog is overleden in Neerkant. Zijn grafsteen staat op de oorlogsbegraafplaats Nederweert War Cemetery.

Op zaterdag, 13 november 2021, komen de dochter en kleindochter van Harold A. Hyde het graf van hun (groot)vader bezoeken. De dochter was ten tijde van het overlijden van haar vader 6 jaar oud. Morgen zal door de adoptant van het graf van Harold A. Hyde, de door BOVOMED-onderscheidingen “Swing Mount”-stijl opgemaakte onderscheidingen, worden overhandigd aan de dochter van Hyde. De onderscheidingen hebben tot voor kort los en niet opgemaakt in de lade gelegen bij de dochter thuis.

Zijn set bestaat uit: 1939-1945 Star, France and Germany Star, War Medal 1939-1945.

Neerkant 1944

Tot augustus 1939 was Neerkant een klein en rustig dorpje, op de grens van Brabant en Limburg. Maar met de bouw van de Peel-Raamstelling zou daar snel een verandering in brengen. Door de mobilisatie in augustus 1939 werd Neerkant overspoeld met militairen. Sommige bewoners verdienden wat bij met de bouw van kazematten, tenten- en barakkenkampen.

In het oorlogsjaar 1944 veranderde Neerkant in een echt oorlogsfront. zwaar getroffen werden onder meer de kerk en de hoeve Heitrak. Plotseling verdwenen er in de nacht van 24 september  1944 alle Duitsers uit het dorp, en de dag erna trokken de Engelsen Neerkant binnen. De Duitsers zouden echter niet zonder slag of stoot vertrekken. Op 27 oktober 1944 ziet het dorp zich genoodzaakt om te evacueren na een zware aanval van de Duitsers. Omdat de Engelsen hierdoor ook het dorpje verlieten kregen de Duitsers Neerkant weer in handen.

Een paar dagen later vond de echte Peel-veldslag plaats. Een groot Engels leger, ondersteund door bommenwerpers, verdreef de Duitsers uit Neerkant en de rest van de Peel. Door een Amerikaanse voltreffer, op een Duitse munitietank, werd het zwaar beschadigde dorpje op 2 november 1944 door het Engelse leger bevrijdt van de Duitsers.

Nederweert 1944

Op 21 september 1944 werd Nederweert bevrijd door Britse troepen. Tot 14 november 1944 was de frontline dichtbij. Namelijk langs de kanalen Zuid-Willemsvaart en Wessem-Nederweert. Door patrouilleactiviteiten en door dagelijkse Duitse beschietingen vielen er in die periode slachtoffers op Nederweert.  En niet te vergeten de doden in Duitse mijnvelden.

Nadat de Britten de kanalen waren overgestoken en richting de Maas optrokken, werden nog doden begraven, die in de omgeving vielen.  Op de begraafplaats Nederweert War Cemetery worden nu meer dan 362 oorlogsslachtoffers van 1939-1945 herdacht. Deze slachtoffers zijn afkomstig uit landen van het Gemenebest.

Britse opmaak wijze

Er zijn twee manieren waarop onderscheidingen in het Verenigd Koninkrijk worden opgemaakt en gedragen. Dit zijn de “Court Mount”-stijl of de Swing Mount”-stijl. De set, in “Swing Mount”-stijl opgemaakt, zijn de originele onderscheidingen van Harold A. Hyde. De “Court Mount”-stijl opgemaakte set is een replica van de originele set.

Swing Mount-medailles

Swing Mount-medailles betekent eigenlijk dat de medaille van het lint “zwaait” wanneer de medaille is bevestigd aan de broche, die op een uniform of aan het kledij wordt vastgemaakt. Men vind dat de meeste medailles van de Boerenoorlog tot WO2 in de stijl van de Swing Mount moet zijn, maar er zijn geen vaste regels.

Swing Mounted opgemaakte set van H.A. Hyde. Bestaande uit de 1939-1945 Star, France and Germany Star, War Medal 1939-1945

Court Mount-medailles

Court Mount-medailles zijn vastgemaakt aan een steunplaat en de broche fitting is bevestigd aan dit steunplaat. Hierdoor bewegen de medailles niet tijdens het dragen.

Court Mounted opgemaakte set van H.A. Hyde

Wilt u uw onderscheidingen op laten maken?

Bent u ook in het bezit van onderscheidingen? En bent u op zoek naar een bedrijf die uw medailles professioneel op kan maken? Wij helpen u daar graag mee!

Contact opnemen
  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!