Commandeurskruis Militaire Willems-Orde Julius Constantijn Rijk (1787-1854)

18 januari 2021

Op een veiling in IJsselstein is een Militaire Willems-Orde van de hand gegaan voor 21.250 euro. Het gaat om een exemplaar dat in 1848 door koning Willem II werd uitgereikt aan Julius Constantijn Rijk (1787-1854). Rijk was oud-viceadmiraal, oud-gouverneur-generaal van West-Indië en minister van Marine.

Commandeurskruis

Het gaat om een zogenoemd Commandeurskruis met in gouden letters de woorden ‘Voor Moed Beleid Trouw’. Sinds de invoering van de Militaire Willems-Orde in 1815 is het Commandeurskruis 82 maal uitgereikt.

De verkoper van de medaille had de onderscheiding jarenlang in een lijstje aan de muur hangen en verwachtte niet dat het enige waarde had. De koper wil anoniem blijven, meldt veilinghuis Heritage Auctions Europe.

Hoogste en oudste onderscheiding

De Militaire Willems-Orde is de hoogste en oudste onderscheiding van Nederland. De orde bestaat uit vier graden: ridder grootkruis, commandeur, officier en ridder. Volgens de wet is het ereteken bedoeld voor mensen die zich hebben onderscheiden door moed, beleid en trouw. Dat hoeven geen oorlogsomstandigheden te zijn geweest.

Er zijn nog vier ridders Militaire Willems-Orde in leven. Het gaat om de 104-jarige Engelsman Ken Mayhew die in april 1946 de onderscheiding kreeg, Marco Kroon (2009), Gijs Tuinman (2014) en Roy de Ruiter (2018). Kroon, Tuinman en De Ruiter kregen de onderscheiding voor hun optreden tijdens missies in Afghanistan.

Bron: RTL Nieuws

  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!