F-16 – 50 JAAR FAST FORWARD

22 september 2022

Dé tentoonstelling over het langst gebruikte vliegtuig van de luchtmacht

F-16 Fast Forward

Vlieger naast geparkeerde F-16A

BOVOMED-onderscheidingen en het Nationaal Militair Museum.

Januari 2022 ontving BOVOMED-onderscheidingen een email met de vraag of wij voor de komende F-16 tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg een zestal setjes kleinmodel onderscheidingen konden leveren. De setjes moesten de onderscheidingen van een zestal Nederlandse F-16 vliegers, door de tijd heen, weergeven.

De komst van het nieuwe jachtvliegtuig F-35 van de Koninklijke Luchtmacht is historisch. Hoe verliep de introductie van zijn voorganger, de F-16 Fighting Falcon eigenlijk? Vloog de vechtende valk geruisloos binnen, of waren de meningen 50 jaar geleden ook verdeeld?

50 jaar Fast Forward

In de tentoonstelling F-16 – 50 JAAR FAST FORWARD ontdek je het verhaal van de F-16 Fighting Falcon, een icoon van de Nederlandse Luchtmacht. De bijna halve eeuw dat de F-16 diende bij de Koninklijke Luchtmacht is voorbijgevlogen. Onderweg heeft het jachtvliegtuig een blijvende indruk achtergelaten op heel veel mensen.

In de eerste plaats op de mannen en vrouwen die met het toestel hebben gewerkt, maar ook veel breder op het Nederlands publiek. De tentoonstelling vertelt het spectaculaire verhaal van de oorsprong, de ontwikkeling, de techniek, de missies, de uitrusting en de belevenissen van de vliegers.

Opgemaakte kleinmodel set van BOVOMED-onderscheidingen naast gebruikte helm van Nederlandse F-16 vliegenier

Wereldwijde Inzet

Op het hoogtepunt heeft Nederland 187 F-16’s. Het is na de Amerikaanse luchtmacht de grootste vloot F-16’s ter wereld. Tot 1989 staan de F-16’s klaar om tegen een Sovjet-Russische invasiemacht te vechten. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie verandert de taak van de luchtmacht, en daarmee de F-16.

Nederlandse F-16’s voerden onder meer missies uit boven de Balkan in de jaren negentig, en ondersteunden grondtroepen tijdens de inzet in Afghanistan begin eenentwintigste eeuw. Vanuit Jordanië droegen de F-16’s bij aan het verslaan van Islamitische Staat. En binnen een paar uur na de Russische inval in Oekraïne, vliegen Nederlandse F-16’s bewakingsmissies langs de oostgrens van de NAVO.

Ontdek alles over het meest iconische vliegtuig van de luchtmacht, nu ‘ie nog even rondvliegt.
F-16: 50 JAAR FAST FORWARD is te zien tot en met 30 september 2023.

Wilt u uw onderscheidingen op laten maken?

En bent u op zoek naar een bedrijf die uw medailles professioneel op kan maken? Wij helpen u daar graag mee!

Contact opnemen
  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!