De laatste keizerlijke soldaat

16 juli 2021

Hiroo Onoda

BOVOMED-onderscheidingen heeft een set batons vervaardigd voor het uniform van een Japanse inlichtingenofficier voor de film ‘Onoda: The last Imperial Soldier’

Keizerlijke soldaat Hiroo Onoda. Geloof het of niet, maar het volgende verhaal is een waargebeurd verhaal dat verfilmd is. Op het Festival de Cannes wordt het gepresenteerd en gaat op 21 juli 2021 in diverse landen in première. Eind 1944, Japan is aan de verliezende hand. In opdracht van de mysterieuze majoor Taniguchi wordt de jonge Hiroo Onoda vlak voor de Amerikaanse landing naar een eiland op de Filippijnen gestuurd. Het handjevol soldaten dat hij in de jungle traint, ontdekt al snel de onbekende leerstelling die hen aan deze man zal binden: “de geheime oorlog”. Voor het Japanse Rijk is de oorlog bijna ten einde. Voor Onoda eindigt het 10.000 nachten later.

Wie is Hiroo Onoda?

Geboren in maart 1922 in Kamekawa Village, Kais District, Wakayama Prefecture, Japan. Toen Onoda 17 jaar oud was, ging hij werken voor het handelsbedrijf Tajima Yoko in China. Op 18-jarige leeftijd, werd hij ingelijfd bij de Keizerlijke Japanse infanterie. Hiroo Onoda werd opgeleid als inlichtingenoffiecier in de commandoklasse “Futamata” van de Nakano School.

Militaire dienst

Eind 1944 werd hij naar het eiland Lubang op de Filippijnen gestuurd. Hij kreeg de opdracht alles te doen wat hij kon om vijandelijke aanvallen op het eiland te verhinderen, waaronder het vernietigen van de landingsbaan en de pier bij de haven. Onoda’s orders verklaarden ook dat hij zich onder geen enkele omstandigheid mocht overgeven of zich van het leven zou beroven.

Toen hij op het eiland landde, bundelde Onoda zijn krachten met een groep Japanse soldaten die daar eerder heen waren gestuurd. De officieren in de groep overtroffen Onoda en beletten hem zijn opdracht uit te voeren, wat het voor de troepen van de Verenigde Staten en het Filipijnse Gemenebest gemakkelijker maakte om het eiland in te nemen toen ze eind februari 1945 landden. Onoda en drie andere soldaten waren kort na de landing ofwel gesneuveld of hadden zich overgegeven, dacht men. Onoda, die tot luitenant was gepromoveerd, beval de mannen de heuvels in te trekken.

1. Order of the Sacred Treasure 2. Manchukuo incident medal 1934 3. China incident medal 1937 4. The 1914-20 First World War Medal 5. 2600 th Anniversary of the Japanees Imperial 1940

Schuilen

Onoda en drie soldaten, Yūichi Akatsu, Shōichi Shimada en Kinshichi Kozuka, hielden zich schuil in de bergen. Mede daardoor bereikte hen het nieuws niet dat de oorlog beëindigd was. Ze ontvingen wel éénmaal een bericht, achtergelaten door een eilandbewoner, dat de oorlog voorbij zou zijn, maar vertrouwden dat niet. Een pamflet waarin werd gemeld dat de oorlog voorbij was, beschouwden ze als een vervalsing. Onoda en zijn medestrijders bleven zich daarom schuil houden. Nadat Akatsu zich in 1950 aan de Filipijnen had overgegeven en Onoda’s andere twee collega’s gedood werden bij vuurgevechten (Shimada in 1954 en Kozuka in 1972), zette hij de strijd in zijn eentje voort. Hij bleef oorlog voeren tegen de niet-Japanners op het eiland en hield zich schuil in de jungle, levend van wat hij daar vond of van de plaatselijke bewoners kon stelen.

Gevonden en overgave

Op 20 februari 1974 ontmoette Onoda een Japanse man, Norio Suzuki, die de wereld rondreisde, op zoek naar “luitenant Onoda, een panda en de verschrikkelijke sneeuwman, in die volgorde”. Suzuki vond Onoda na vier dagen zoeken. Onoda beschreef dit moment in een interview in 2010: “Deze hippie jongen Suzuki kwam naar het eiland om te luisteren naar de gevoelens van een Japanse soldaat. Suzuki vroeg me waarom ik niet naar buiten zou komen…”.

Onoda en Suzuki werden vrienden, maar Onoda weigerde zich nog steeds over te geven en zei dat hij wachtte op bevelen van een hogere officier. Suzuki keerde terug naar Japan met foto’s van hemzelf en Onoda als bewijs van hun ontmoeting, en de Japanse regering lokaliseerde Onoda’s commandant, de voormalig majoor Yoshimi Taniguchi. Taniguchi ging naar het eiland Lubang en op 9 maart 1974 ontmoette hij eindelijk Onoda en vervulde hij een belofte die hij in 1944 had gedaan: “Wat er ook gebeurt, we komen terug voor je”. Taniguchi gaf vervolgens Onoda de volgende bevelen:

  1. In overeenstemming met het keizerlijke bevel heeft het Veertiende Gebiedsleger alle gevechtsactiviteiten gestaakt.
  2. In overeenstemming met het militaire hoofdkwartiercommando nr. A-2003 wordt het hoofdkwartier van de speciale staf ontheven van alle militaire taken.
  3. Eenheden en individuen onder het bevel van het Speciaal Squadron dienen de militaire activiteiten en operaties onmiddellijk te staken en zich onder het bevel van de dichtstbijzijnde hogere officier te plaatsen. Als er geen officier kan worden gevonden, moeten ze communiceren met de Amerikaanse of Filippijnse strijdkrachten en hun richtlijnen opvolgen.
Overgave in 1974

Hiroo Onoda bij overgave in 1974

Overgave

Onoda werd dus ontheven van zijn plichten en hij gaf zich over. Bij zijn overgave overhandigde Onoda zijn zwaard, een werkend Arisaka Type 99-geweer, 500 stuks munitie en verschillende handgranaten, evenals de dolk die zijn moeder hem in 1944 had gegeven om zelfmoord mee te plegen als hij werd gevangengenomen. Alleen soldaat Teruo Nakamura, die op 18 december 1974 in Indonesië werd gearresteerd, hield langer stand.

Zelf ook in het bezit van onderscheidingen?

Bent u ook in het bezit van onderscheidingen met een bijzonder of uniek verhaal? En bent u op zoek naar een bedrijf die uw onderscheidingen professioneel op kan maken? Wij helpen u daar graag mee!

Contact opnemen
  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!