Hoe de beer zijn medailles verloor

24 december 2021

Zo aan het einde van wederom een bewogen jaar waarin de COVID-19 centraal stond en staat, staan wij van BOVOMED-onderscheidingen stil bij die personen die ver van huis, Nederland vertegenwoordigen. Voor vrede & veiligheid waar ook ter wereld. Onder meer in Irak, Litouwen, Israël, Libanon en Syrië. Overal ter wereld staan Nederlandse mannen en vrouwen in uniform paraat.

Wij wensen iedereen, en in het bijzonder de uitgezondenen, prachtige kerstdagen toe!

Leuk verhaal voor op schoot bij….

Lang lang geleden,

had de beer een mooie, set medailles. Hij was fier op zijn onderscheidingen en liet de mensen tot vervelens toe altijd rond hem lopen om zijn set medailles te bewonderen. Hij vroeg aan iedereen: “Zijn mijn onderscheidingen niet de mooiste die u ooit zag?” De mensen vonden hem zeer verwaand, maar ze waren bang van zijn grote klauwen en wilden hem niet boos maken. Dus zeiden ze steeds dat hij de mooiste set had.

Op een koude winterdag ging de beer naar het meer. De vos zat op het bevroren water, waaronder talrijke vissen rondzwommen. Naast hem lagen al een groot aantal vissen die hij gevangen had. Hij wist dat de beer honger had en besliste een list met hem uit te halen.

“Hallo, broer vos,” sprak de beer, terwijl het water uit zijn mond liep, “waar heeft u al die vissen vandaan?” – “Ik heb ze gevangen, door dit gat in het ijs,” zei de vos. “En waarmee dan?” vroeg de beer verwonderd” “Met mijn medailles,” antwoordde de vos. “Zal ik u tonen hoe het moet?” vroeg de vos aan de beer. “Ja, graag,” antwoordde deze.

Hoe de beer zijn medailles verloor

Hij ging met de beer naar een plaats op het ijs waar het water ondiep was en zei tegen de beer dat hij met zijn klauwen een gat moest maken in het ijs. Toen dat gedaan was, zei hij: “Ga nu gewoon zitten en laat uw medailles aan de hengel in het ijs zakken. Telkens er een vis bijt, zal je dat wel voelen, wacht lang genoeg, dan kan je er alle vissen tegelijk uittrekken.” – “Ik zal meer vissen aan mijn onderscheidingen krijgen dan jij,” zei de beer, “want ik heb meer medailles en mooier dan die van jou.”

De beer zette zich neer en wachtte geduldig. Hij telde elke vis die in zijn onderscheidingen verstrikt raakte, maar omdat hij de meeste vissen wilde vangen, bleef hij maar zitten. Uiteindelijk viel hij in slaap. Het werd zeer koud en het begon te sneeuwen. De vos ging naar huis en nam zijn vissen mee.

Hoe de beer zijn medailles verloor

Een paar uur later kwam de vos terug naar het meer. De beer sliep nog steeds en zijn zwarte bontlaag was wit van de sneeuw. De vos schoot in een lach en zei bij zichzelf: “Dit was nogal eens een grap.” Toen hij uitgelachen was schreeuwde hij: “Hé, beer, er hangen vissen aan je hengel met medailles, voel jij dat niet?” De beer schrok wakker en wilde recht springen maar dat ging niet. “Ik kan niet meer recht,” zei de beer. “Misschien van het gewicht van al die vissen,” zei de vos. “Trek wat harder!” De beer sprong met een ruk omhoog en zijn hengel met medailles brak af. Het enige wat overbleef was een klein stukje lint van een van zijn medailles.

“Mijn medailles, mijn medailles,” huilde de beer maar de vos liep lachend weg.

En zo komt het dat de beren nu nog aan het water vissen vangen, om de verloren onderscheidingen te vinden. Als je ooit een beer hoort kreunen, is dat omdat hij zich zijn grote, mooie set medailles herinnert.

Origineel een fabel van Indianen, ‘How bear lost his tail‘. (Noord-Amerika)

Bent u ook uw onderscheidingen kwijt?

Of wilt u ook zo een mooi opgemaakte set als de beer? Wij helpen u daar graag mee!

Contact opnemen
  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!