Joseph van Megen

5 november 2021

Wederom heeft BOVOMED een aantal onderscheidingen mogen opmaken met een bijzonder verhaal. De opgemaakte set bestaat uit: Bronzen Leeuw, Verzetsherdenkingskruis, Het Oorlogskruis 1939-1945 (La Croix de Guerre 1939). Postuum uitgereikt aan de heer J.H. van Megen.

Biografie

Joseph van Megen werd geboren op 9 december 1916 te Leunen. Hij groeide op in Broekhuizen, ging naar de lagere school en volgde de opleiding tot onderwijzer op de kweekschool in Venlo. Joseph van Megen was ongehuwd. Hij was onderwijzer en kwam uit een goed Rooms-Katholiek gezin. Van Megen was streng maar rechtvaardig. Sef was de jongste uit een gezin van 9 kinderen.

Joseph Megen

Verzet vanuit de kerk

Het Limburgse verzet tegen de Duitse machthebbers werd nadrukkelijk aangewakkerd door de pastoor van de parochie in Broekhuizen, Van Dooren. Joseph van Megen werd lid van het verzet onder de schuilnamen Sef en Joep. Hij was medewerker en verspreider van het illegale blad “Voor de Vrijheid”.

In samenwerking met pastoor Hendrik Jacob Vullinghs uit Grubbenvorst werkte Sef ook actief mee met het opvangen van onderduikers. Bovendien hield Sef zich bezig met hulp bieden aan krijgsgevangenen, vervolgde Joodse landgenoten en gecrashte geallieerde piloten. Omdat hij de Nationaal-Socialistische leer kende en wist hoe groot het gevaar was voor kerk en volk, maakte hij keuzes in zijn leven die zouden leiden tot een tragisch eind.

Aanhouding

Op 19 augustus 1943 in de morgen was er rond de boerderij van Sef zijn ouders plotseling een geweldig kabaal en werd er geschoten door Duitse militairen. Men was op zoek naar onderduikers. Een onderduiker uit Venlo zat op zolder en sprong uit het raam. Nota bene bij een Duitse soldaat die daar stond. Men wilde de 70-jarige vader Van Megen meenemen voor verhoor. Hierop zei Sef dat hij wel meeging want hij had de onderduiker op de boerderij ondergebracht.

De Duitsers hadden alle reden om zich druk te maken over Joseph van Megen. Sef zat tot over zijn oren in het Limburgse verzet, nog veel meer dan zij zich konden beseffen toen de Duitsers Sef oppakten. Hij werd aangehouden en bestraft voor het in bezit hebben van illegale bladen, maar hij deed veel meer.

Toen de Duitsers ontdekten dat Sef van Megen een hoofdrol speelde in de verzetsgroep van Limburg betekende dat zijn doodsvonnis.  Hij koos voor het goede en dat kostte hem zijn leven. Men wilde hem, zoals dat heette, laten verdwijnen in “Nacht und Nebel”. Echter is dit niet gelukt. Zijn naam leeft voort.

Bij de basisschool in Broekhuizenvorst werd een plaquette aangebracht ter herinnering aan de verzetsheld Sef van Megen. In Leunen, zijn geboorteplaats, en in Broekhuizen, zijn straten naar hem vernoemd.

Rustplaatsen

Aan het einde van de oorlog, in april 1945, kwamen inmiddels de Amerikanen dichterbij en werd Hameln, waar Sef zat opgesloten, beschoten. Er zaten in de gevangenis, die voor 300 personen was ingericht, meer dan 950 gevangenen. Meesten waren buitenlanders. De directeur van de gevangenis kreeg opdracht alle buitenlanders te vermoorden. Dat weigerde hij. Toen werd de hele groep, dus zo’n 400 buitenlanders waaronder veel Nederlanders, op mars gezet naar kamp Holzen bij Esscherhausen.

Dit was ongeveer 40 km. De Duitse gevangenen werden vrijgelaten. Wie niet meekon werd onderweg doodgeschoten. Velen overleden aan zwakte en ziektes en bleven langs de weg liggen. Sef heeft onderweg geprobeerd, met twee anderen, een schuur in te vluchten. Dat zag een Duitse boer, die belde de SS, en heeft de drie weggejaagd. De SS kreeg de drie te pakken en zij werden langs de weg doodgeschoten. Dit was bij Dohnsen waar de drie langs de weg werden begraven in een tijdelijk graf.

In juni 1945 heeft de burgemeester van Dohnsen de lichamen laten opgraven en in zinken kisten op het kerkhof aldaar begraven met het opschrift ‘3 onbekende Nederlanders’. Het stoffelijk overschot van Sef van Megen is uiteindelijk door vrienden uit het verzet terug naar Broekhuizen gehaald. Hij werd daar op 14 maart 1946 herbegraven in eigen dorp.

Vandaag, vrijdag 5 november 2021, is het stoffelijk overschot van Sef wederom herbegraven. Hij heeft een plek gekregen op het Nationaal Ereveld te Loenen.

Bronnen:
bevrijdingsalbum.nl/item/herinneringen-aan-oom-sef-van-megen/
tienray75jaarbevrijd.nl/sef-van-megen/
oorlogsgravenstichting.nl/persoon/101142/joseph-hubertus-van-megen

Medailles op laten maken

Bent u ook in het bezit van onderscheidingen? En bent u op zoek naar een bedrijf die uw medailles professioneel op kan maken? Wij helpen u daar graag mee!

Contact opnemen
  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!