Militaire opmaak onderscheidingen

24 februari 2021

Modeldecoraties (grootmodel) worden, zoals we in Nederland gewend zijn, door militairen op een bepaalde wijze gedragen. Men noemt dit “militair” opgemaakt. De militair is verplicht om zijn onderscheidingen “militair” op te laten maken. Hangend aan het lint (modelversiersel) mag het grootmodel, alleen op de dag van uitreiking, gedragen worden.

De manier van “militair” opmaken zoals we heden ten dage kennen is voor officieren reeds vanaf 1913 voorgeschreven. Voor het overige personeel werd het na de Eerste Wereldoorlog voorgeschreven. De nieuwe manier van opmaken werd door prins-gemaal Prins Hendrik der Nederlanden, Hertog van Mecklenburg-Schwerin (echtgenoot van Koningin Wilhelmina) ingesteld. Daarvoor werden onderscheidingen, door militairen, hangend aan het lint op uniformen gedragen.

BOVOMED-onderscheidingen maakt ook voor buitenlandse klanten onderscheidingen op. Op getoonde foto ziet u een Duits en Nederlands opgemaakte set onderscheidingen. Het zit hem in de manier van het vouwen van de linten. Prins Hendrik, van Duitse afkomst, gaf zijn eigen draai  aan het “militair” opmaken. Door de linten ipv links over rechts, rechts over links te vouwen, werd het een Nederlandse opmaak.

  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!