Militairen onderscheiden

5 april 2023

Vijftien Nederlandse militairen kregen maandag 3 april jl. een Dapperheidsonderscheiding uitgereikt. De militairen hebben gepresteerd met gevaar voor eigen leven en voor de belangen van een ander. Tijdens een militaire missie hebben zij moedig en beleidvol opgetreden. Minister van Defensie Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim reikten de onderscheidingen maandag samen uit.

Dapperheid

Dapperheid kan niet worden aangeleerd. Vaak is dapper gedrag pas zichtbaar in een onverwachte, levensbedreigende situatie waarin iemand boven zichzelf en anderen uitstijgt. Een persoon krijgt een dapperheidsonderscheiding dan ook op basis van handelen. Daarnaast speelt zo’n onderscheiding een belangrijke rol in de maatschappij: dapper gedrag is immers een voorbeeld voor anderen.

Militaire Missies

De uitreiking ging over de prestaties in Afghanistan, Cambodja en een aantal mensen die zich in de Indische Oceaan hebben weten te onderscheiden. “Voornamelijk hebben ze inzet getoond waarbij ze gevaar voor eigen leven boven hetgeen dat ze hebben gedaan om een ander te helpen hebben gesteld, of ze hebben op een heel verstandige manier de vijand een slag toebedeeld, waardoor mensen werden uitgeschakeld, of opgepakt”, zegt de Commandant der Strijdkrachten.

Bijzonder is dat een van de militairen 2 onderscheidingen kreeg. Ook werd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een dapperheidsonderscheiding toegekend voor een maritieme vliegoperatie. In totaal zijn er 3 Bronzen Kruizen, 10 Kruizen van Verdienste en 3 Vliegerkruizen uitgereikt aan (oud-)militairen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht.

Militairen dapper onderscheiden

Persoon die dubbel is onderscheiden

Databank

In de databank dapperheidsonderscheidingen staat iedereen die voor 1963 een dapperheidsonderscheiding kreeg. Degenen die na deze datum een onderscheiding ontvingen zijn om privacy- of operationele redenen niet opgenomen.

ZELF OOK IN HET BEZIT VAN BIJZONDERE ONDERSCHEIDINGEN?

En bent u op zoek naar een bedrijf die uw medailles professioneel op kan maken? Wij helpen u daar graag mee!

Contact Opnemen
  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!