Pssssstttt…!

24 april 2022

“Pssssstttt…! Heeft u aanstaande dinsdag een belangrijke of een leuke afspraak staan…” Misschien bent U dan wel het lijdend onderwerp.

Traditiegetrouw reiken de burgemeesters een groot deel van de Koninklijke onderscheidingen uit tijdens de jaarlijkse Algemene Gelegenheid, ook wel de lintjesregen genoemd. De lintjesregen vindt in de regel plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van de grootmeester van de Nederlandse ridderorden: Zijne Majesteit de Koning.

De informele term lintje is te danken aan, de gewoonte om op de revers of op een japon een klein stukje lint, of een rozet in de kleuren van de verkregen onderscheiding te dragen. Deze knoopsgatversieringen worden lintjes genoemd. De volgorde waarin lintjes worden gedragen berustte tot 2002 op traditie. In dat jaar verscheen de draagvolgorde van de Nederlandse onderscheidingen in de Staatscourant.

Het formele verschil tussen de koninklijke onderscheidingen en de andere onderscheidingen is gelegen in het oprichtingsbesluit.

De lintjesregen past binnen een internationale traditie. Ook in andere landen worden er staatsonderscheidingen verleend ter gelegenheid van de verjaardag van het staatshoofd. Wanneer de eerste lintjesregen in Nederland was, is onbekend. Duidelijk is wel dat de traditie begon halverwege de negentiende eeuw.

De eerstvolgende lintjesregen is op aanstaande dinsdag 26 april.

Lintje Lintje Lintje

En bent u op zoek naar een bedrijf die uw medaille professioneel op kan maken? Wij helpen u daar graag mee!

Contact opnemen
  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!