Te weinig aandacht voor militaire helden: ‘Mensen hebben leven in waagschaal gezet’

10 oktober 2020

Er moet meer bekendheid komen voor de bijna honderd Nederlandse militairen die de afgelopen decennia zijn onderscheiden voor hun dapperheid. Dat zegt de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen tegen De Telegraaf, die daarin wordt gesteund door minister Bijleveld (Defensie) en de Commandant der Strijdkrachten. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat er meer waardering moet komen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een dapperheidsonderscheiding krijg je niet zomaar: een militair moet worden voorgedragen door een collega, waarna twee commissies beoordelen of iemand de onderscheiding écht toebehoort. Als die akkoord gaan, mag de militair zich een ‘held’ noemen. “Het gaat om een onderscheiding die je indirect wordt toegekend door je collega’s en waarvoor een koninklijk besluit wordt genomen. Dat maakt het extra waardevol”, zegt majoor Frans Erkelens, zelf drager van het Kruis van Verdienste, tegen de krant.

Volgens Omtzigt helpt het om “er meer aandacht aan besteden. De onderscheidingen zijn er, maar we moeten ook vertellen waarvan het een gevolg is. We doen wel alsof militairen alleen op de kazerne zitten, maar ze zitten over de hele wereld om ervoor te zorgen dat wij veilig blijven.”

‘Aandacht voor het instituut’
Er zijn in het Nederlandse leger vijf dapperheidsonderscheidingen: het Kruis van Verdienste, het Vliegerkruis, de Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis en de Militaire Willems-Orde, de bekendste van allemaal. Dragers bevinden zich in een select gezelschap, maar krijgen niet de waardering die ze verdienen, stelt Erkelens. Zelfs binnen de krijgsmacht zouden ze weinig bekendheid genieten.

“Waar het ons om gaat is dat het instituut dragers dapperheidsonderscheidingen wel die aandacht verdient en dat defensie door er zo weinig mee te doen kansen laat liggen”, aldus Erkelens. Een militaire wall of fame, zoals in Amerika, hoeft hij niet.

‘Militairen over de hele wereld voor onze veiligheid’
Dat zou ook niet bij Nederland passen, zegt Omtzigt. “Wij hebben een hele andere cultuur dan de Amerikaanse cultuur, waar het leger een veel prominentere positie heeft. Maar deze mensen hebben hun leven wel in een waagschaal gezet. Dat er erkenning voor is, is heel belangrijk. Het werk dat zij doen is een van de moeilijkste taken die er is.”

Om de helden en hun verhalen meer bekendheid te geven, plaatst defensie video’s op YouTube. Bijvoorbeeld van adjudant Marc Hammink, die werd onderscheiden met het Kruis van Verdienste voor een dapper optreden tijdens de slag om Chora in Afghanistan in 2008. “Die slag waar deze man het over had, is één van de grootste geweest waar Nederland aan meegedaan heeft de afgelopen dertig jaar”, zegt Omtzigt. “Die is behoorlijk heftig geweest. Ze zaten daar tegen de Taliban, en zitten er nu tegen IS, om ons veilig te houden. Daar mogen we best trots op zijn en dankbaar voor zijn.”

Bron: WNL

  • Meer dan 15 jaar ervaring!
  • Vakkundig handwerk, geen automatisering!
  • Eén persoonlijk aanspreekpunt!
  • Flexibele en snelle levering!