06 425 092 09 info@bovomed.nl

Oorlogsheld met hoogste onderscheiding overleden

Oorlogsheld met hoogste onderscheiding overleden
3
Jan

De Amerikaanse oorlogsheld Edward Fulmer is overleden. Hij werd in oktober 1946 door koningin Wilhelmina benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Fulmer overleed op oudejaarsdag op 98-jarige leeftijd.

Fulmer werd benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde voor zijn heldhaftige optreden bij de Slag om Arnhem in 1944. Hij was tweede vlieger op een ongewapend transportvliegtuig, dat parachutisten en ontplofbare stoffen vervoerde.

Dat toestel werd geraakt door Duits afweergeschut. Daarbij verloor de eerste piloot het bewustzijn. Alle parachutisten en bemanningsleden sprongen uit het vliegtuig. Fulmer, die zware brandwonden had, bleef aan de stuurknuppel om het leven van de eerste vlieger te redden. Hij bracht het toestel veilig aan de grond.

Nog drie dragers in leven

Na het overlijden van Fulmer zijn nog drie dragers van de orde in leven: de 100-jarige Brit Ken Mayhew en de Nederlanders Marco Kroon (1970) en Gijs Tuinman (1979).

Fulmer tijdens een ontmoeting met majoor Gijs Tuinman.

De Militaire Willems-Orde is de hoogste en oudste onderscheiding van Nederland. Hij is voor mensen die ‘moed, beleid en trouw’ hebben getoond in de strijd. Iedereen kan de onderscheiding krijgen. Sinds de instelling is de Militaire Willems-Orde ruim 6000 keer uitgereikt.